Sikring af 112-opkald
- Teleindustrien
4. juli 2025
Tiltag til sikring af, at 112-opkald kan foretages via andre operatørers netværk
På baggrund af hændelsen den 28. november 2024 i TDC NET’s netværk har TI’s medlemmer drøftet og vedtaget et nyt tiltag til at sikre, at de danske borgeres mulighed for at foretage 112-opkald bevares på trods af et eventuelt nedbrud hos deres teleoperatør.
Telebranchen i Danmark er generelt meget bevidst om vigtigheden af at sikre, at 112-kald til enhver tid skal kunne gennemføres i operatørernes netværk. Derfor er der et helt naturligt fokus på kontinuerligt at forbedre resiliensen i de danske telenetværk.
De eksisterende løsninger
Hvis en teleoperatørs net eller tjenester ikke er tilgængelige, findes der i dag tre tekniske løsninger, der skal sikre 112-kaldene.
1. Prioritering af 112-kald:
Alle 112-kald har indbygget og automatisk prioritet i alle dele af telenettet (både Core-delen og RAN-delen). Det betyder, at 112-kaldene prioriteres over andre voice-kald i situationer, hvor der er ressourceknaphed i nettet. Her vil ”almindelige” voice-kald som en konsekvens blive afbrudt, hvis et 112-kald skal igennem et overbelastet net med begrænset kapacitet.
2. 2G-fallback løsning:
For de mobiloperatører som både har et 4G- og et 2G-net, vil et opkald som udgangspunkt altid blive etableret i 4G-netværket som et såkaldt VoLTE (PS-opkald). Skulle 4G-netværket være ude af drift eller ramt af en hændelse, skiftes der helt automatisk over til 2G-netværket, hvor 112-opkald i stedet foretages som GSM-opkald (CS-opkald). I praksis betyder dette, at operatører med både 4G- og 2G-netværk har sikret, at 112-kald ved nedbrud af 4G-netværket automatisk bliver dirigeret over gennem 2G-netværket.
3. Roaming via andre teleoperatørers netværk ved et totalt netværksnedbrud eller i øvrigt manglende dækning i et lokalområde:
I tilfælde af alvorlige nedbrud, hvor en operatørs mobilnetværk er helt nede eller ikke i lokalområder, hvor et specifikt mobilnetværk ikke har etableret dækning, vil det selvsagt ikke være muligt for de berørte slutbrugere at foretage opkald via operatørens netværk. I sådanne situationer sker det helt automatisk, at slutbrugerens terminal opretter forbindelse til det bedste tilgængelige netværk hos en af de øvrige teleoperatører, hvorefter 112-kald dirigeres gennem netværket hos den anden operatør. Alt dette sker automatisk, og det er i øvrigt samme mekanisme, der træder i kraft i tilfælde, hvor en terminal uden et SIM-kort forsøger at ringe 112.
Det nye tiltag
Under nedbruddet i TDC NET’s netværk den 28. november, var der ikke tale om et totalt nedbrud. Derfor var der stadig forbindelse mellem terminalerne og mobilnetværket, hvilket fik den konsekvens, at roaming-tiltaget nævnt ovenfor, ikke blev igangsat, og 112-kaldene ikke blev omdirigeret til andre netværk. En løsning på dette er, at en teleoperatør i tilfælde af et delvist nedbrud eller lignende krisesituation, får mulighed for at blokere for 112-kald i sit Core-net, således at det sikres, at 112-kaldene roames via de andre teleoperatørers netværk.
Ved at blokere/ikke tillade 112-opkald i netværket vil terminalen agere som om, at nettet ikke er tilgængeligt. Derfor vil den automatisk koble sig på et andet tilgængeligt netværk, hvorfra 112-kaldet kan etableres. Da der er tale om et 112-kald, vil det ikke kræve at personen, der foretager opkaldet, har abonnement hos det pågældende selskab.
Dette nye tiltag skal ses som et supplement til de øvrige tre tiltag, og er tænkt som en ekstra mulighed i forhold til at sikre uafbrudt adgang til 112 for de danske borgere.
Samlet set giver løsningen mulighed for, at en mobiloperatør manuelt kan tvinge 112-opkald over på andre operatørers netværk i de situationer, hvor det måtte være nødvendigt, herunder hvis de tre ovenstående løsninger mod forventning ikke i forvejen sikrer kunden mulighed for at ringe 112.
Alle teleoperatører er indforståede med løsningen, herunder indforståede med, at 112-kald vil køre via de andres netværk, hvis en operatør aktiverer blokeringsløsningen i sit eget netværk.
Implementeringen af det nye tiltag
En teknisk løsning er udarbejdet og på plads i forhold til 4G-netværket. 4G-løsningen er aftalt mellem alle operatører, og der arbejdes nu på hos de enkelte operatører på at få de interne processer endeligt på plads, så der er klare processer etableret for, hvornår man kan overveje at aktivere løsningen.
Det er aftalt, at disse processer skal være færdige den 1. august 2025, således at løsningen er klar til idriftsættelse i 4G-netværkene.