HOFOR laver forsøg med teleledninger i kloak
- Teleindustrien

En lang række teleselskaber var samlet på Staunings Plads, for at se på det første testforsøg i København, af tomrør med teleledninger i kloakkerne. Der var tale om et kilometer langt forsøg hen til Vendergade og som udvides gennem de mindre kloakker over Dronnings Lousies bro. Bag arrangementet stod HOFOR og Teleindustrien.

Forsøget er en forløber til en ny lov, der giver teleselskaber adgang til at lægge teleledninger ned i andres rør, hvis det er teknisk og økonomisk muligt. Og er en del af et tæt samarbejde mellem HOFOR, Københavns kommune og Teleindustrien om aktivt  at være på forkant med udviklingen og afdække muligheder bag et samarbejde.

Administrerende direktør i Københavns Kommune Mikkel Hemmingsen understregede ”at projektet både var en del af at gøre København til en Smart City og en måde at reducere gravningerne og vejarbejderne i København. Det er ikke noget, vi ikke vil gøre for at sikre, at projektet gennemføres.”

Direktør i HOFOR Lars Therkildsen havde også store forventninger til projektet og til at man samlet set kunne begrænse gravningerne i byen.

Dagens demonstration viste kabelbakker med to rør med flere trækrør i hver. De monteres manuelt i kloaker på over 1,2 m i diameter. Næste forsøg er robotmontering i mindre kloakker af trækrør. Fra de fremmødte var der en meget stor interesse, både om det konkrete forsøg og perspektiverne bag.HOFOR2

Hvis de tekniske udfordringer afklares, skal man i fællesskab mellem Teleindustrien og HOFOR se på økonomien. Endvidere skal der i samarbejdes sættes fokus på, hvordan der sikres de bedst mulige regulatoriske rammer, der kan understøtte projektet. Telebranchen har skaffet priser og varighed af gravearbejder og forventninger om levetid, så man kan sammenligne økonomien med hinanden. HOFOR er også ved at skabe en kortmæssigt overblik over de kloaker, der er mulige at trække tomrør i. Håbet er, at man både kan spare penge og undgå gravninger. Lykkes det i København, vil Teleindustrien kunne anvende modellen til at brede ud til andre steder i landet.

 

HOFOR spændbåndHOFOR kabil stor

 

Tre trækrør i små kloakrør                           Kabelkasse i store kloakrør

Print Friendly, PDF & Email